Nieuws

Stage op de communicatie-afdeling: Romi Schlatzke

21 maart 2023

Romi, studente communicatiewetenschappen aan de KU Leuven solliciteerde spontaan voor een stageplek op onze communicatie-afdeling. In het najaar van 2022 startte haar stage en ze verlengde deze met enkele maanden in 2023. Binnenkort start ze als communicatiemedewerker bij onze dochterorganisatie, Digital for Youth. Mooi verhaal van een gedreven studente. Romi vatte haar parcours zelf samen.

Ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen. Aan het einde van mijn stage had ik 2 aanbiedingen beet voor een vaste communicatiefunctie.

We verwelkomen graag gemotiveerde stagestudenten bij onze communicatie-afdeling. Stuur een mailtje naar communications@dnsbelgium.be.

Romi, je stuurde spontaan een motivatie naar DNS Belgium. Wat trok je aan om stage te doen bij ons? 

Je vindt online veel stagemogelijkheden. Ik vond het belangrijk dat mijn stagebedrijf dicht bij mezelf als persoon ligt. Wat voor mij het verschil maakte tussen DNS Belgium en andere organisaties, is jullie visie. Door het verkennen van de website en sociale media van DNS Belgium, kwam ik te weten dat jullie veel meer doen dan enkel het beheren van domeinnamen. Naast jullie kerntaken hechten jullie bijvoorbeeld ook belang aan duurzaamheid, MVO en cybersecurity. Ik was erg benieuwd naar hoe jullie dit allemaal aanpakken.

Onze kerntaak, domeinnamen beheren, kan misschien wat saai klinken voor studenten. Welke associaties maakte jij bij onze organisatie?

Toen ik nog niks  van domeinnamen afwist, dacht ik dat het een eerder saaie materie is. Toen ik DNS Belgium beter leerde kennen, zag ik dat dit helemaal niet zo is en dat er op communicatievlak veel meer bij komt kijken. Neem bijvoorbeeld jullie ouderencampagne. Veilig surfen is voor iedereen noodzakelijk. Door het targetten van risicogroepen, zoals ouderen, kan je op maatschappelijk vlak heel wat bijbrengen en dat is helemaal niet saai.

Wat maakt een stage bij DNS Belgium interessant en leuk?

Je krijgt hier ongelooflijk veel kansen en vertrouwen als stagiair. De collega’s beschouwen jou meteen als één van hen. Bovendien is het niet zo dat je als stagiair de ‘stomme’ taken krijgt. Er wordt geluisterd naar wat jij zelf wil bijleren en welke taken jij interessant vindt. Op deze manier kan je zelf ontdekken waar jouw talenten en interesses liggen. Daarnaast leer je ook ongelooflijk veel bij omdat er een heel goede begeleiding is. Er wordt tijd genomen om dingen uit te leggen, maar tegelijk leer je ook zelfstandig omgaan met taken.

Hoe ziet een stagedag bij DNS Belgium eruit? 

Iedere dag ziet er anders uit en soms komen er doorheen de dag nog dingen tussen. We beginnen elke werkdag met een stand-up. Dit is een korte meeting met het communicatieteam om elkaar op de hoogte te brengen van wat er die dag op de planning staat. Vaak wordt er dan ook bij mij even gecheckt of ik voldoende taken heb voor die dag, zodat ik zeker nuttig bezig ben. Daarna maak ik meestal mijn warme chocomelk en dan begin ik eraan. Rond 12u à half 1 gaan we dan met alle collega’s samen in de keuken lunchen. Je werkt aan een eiland met de collega’s van je afdeling, maar dit is dan weer het perfecte moment om even de andere collega’s te leren kennen. Tussen het werken door zijn er vaak nog een aantal meetings. Ik werd zelf bij alle meetings betrokken, ook al zijn die niet direct voor mij bedoeld, omdat ze ook interessant voor mij kunnen zijn. Voor je het weet is de dag al om. Je kan wel zeggen dat de dagen hier voorbijvliegen.

Welke dingen neem je mee, wat heb je zoal bijgeleerd op communicatievlak?

Voor ik aan de stage begon, noteerde ik in een stageverslag wat ik hoopte bij te leren. Op het einde van de stage moest ik deze evalueren en eigenlijk zijn al mijn verwachtingen ver overstegen. Je leert hier heel wat bij: van nieuwsbrieven schrijven, tot bulk mails opstellen, interne projecten organiseren, campagnes opstellen, sociale media posts en veel meer.   

Wat vond je uitdagend? Waar heb je misschien een beetje mee gestruggeld? 

Ik herinner me nog dat ik aan het begin van mijn stage alles heel overweldigend vond. Ik had hiervoor nog geen enkele praktijkervaring in de communicatiesector. Er komt op korte tijd heel veel informatie op je af. Maar no worries, aan toekomstige stagiaires: je wordt het ook wel snel gewoon. 

Wat is een leuke herinnering? Of wat vond je het leukst om te doen tijdens je stage?

Mijn leukste herinnering is sowieso de teambuilding. Tijdens mijn eerste stageweek werd ik al meteen meegenomen op teambuilding met alle collega’s. We zijn gaan lasershooten en speelden VR games. Ik vond het heel fijn dat ze eraan gedacht hebben om mij mee te vragen en het was tegelijkertijd een goede opportuniteit om de andere collega’s te leren kennen.

Wat betreft opdrachten vond ik de content creatie opdrachten het leukst. Zelf ben ik iemand die graag creatief denkt. De communicatiecollega’s gaven me ook alle vertrouwen om zelf met ideeën af te komen en ze stonden er ook echt voor open, wat mij een enorm gevoel van appreciatie gaf. 

Wat maakt DNS Belgium tot een (a)typische stageplek? 

Het is misschien niet het eerste bedrijf waar je aan denkt als je op zoek gaat naar een communicatiestage. Toch verbaasde mij het hoe belangrijk de communicatie-afdeling is voor DNS Belgium zelf en voor de maatschappij in het algemeen.

Mijn stage in 3 woorden? Verrassend, leerrijk en onvergetelijk.

Waarom zou je DNS Belgium aanprijzen bij communicatiestudenten?

De wekelijkse traktaties op snoep, koffiekoeken of dessertjes 😉  Je wordt hier beschouwd als een échte collega, en niet als stagiair. Je geraakt meteen bij alles betrokken en komt in een fantastisch team terecht waar ze luisteren naar jouw noden en wensen. Dankzij dat team leert je ongelooflijk veel bij. Collega’s maken tijd om je op weg te helpen bij nieuwe taken. Ze geven jou kansen om uitdagende, maar leuke taken op te nemen. Je proeft even van het echte werkleven in de communicatiesector. 

Heb je nog tips voor ons? Wil je misschien een afscheidswoordje kwijt? 

Ik heb eigenlijk geen tips voor jullie. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar ik heb oprecht niks aan te merken over mijn stageperiode. Het grootste bewijs dat ik het ongelooflijk naar mijn zin had, is dat ik vrijwillig een aantal weken extra bleef

Ik wil in het bijzonder Kathleen, Hilde, Timur en Arnaud bedanken om mij zo goed te begeleiden in alles en ook voor de fijne babbels tussendoor 😊

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.