Veilig internet als basisrecht

Leider in security

Een veilig internet is volgens ons een basisrecht. Het is onze taak de .be-zone veilig te houden en we nemen daartoe voortdurend nieuwe initiatieven. 

Controle registratiegegevens en webshops

Sinds 2 jaar controleren we geautomatiseerd de gegevens die domeinnaamhouders gebruiken wanneer ze domeinnamen registreren. Die matchen we met hun identiteitsgegevens vooraleer we de domeinnaam toekennen. Dat doen we omdat er nog altijd cybercriminelen zijn die valse gegevens of zelfs gegevens van andere personen gebruiken om een domeinnaam te registreren.

Daarnaast hebben we onze eigen crawler ontwikkeld (Mercator) om fake webshops op te sporen. De crawler controleert automatisch bepaalde features uit de HTML-content van de webshops maar ook de data van de bijhorende domeinnamen. Wanneer er een vermoeden van fraude is of wanneer de gegevens op zijn minst verdacht zijn, meldt de crawler dit. 

Door die crawler open source te maken, kan iedereen de achterliggende code en technologie gebruiken. Op die manier willen we onze sector helpen om samen met ons het internet veilig te houden.

Samenwerking en stages

Om de kennis van onze medewerkers over cybersecurity up-to-date te houden, volgen ze heel regelmatig opleidingen. We werken ook samen met onderwijsinstellingen en we verwelkomen elk jaar een aantal stagiairs. Studenten kunnen met verfrissende inzichten een zinvolle bijdrage leveren. Zij leren bij door bij ons te werken en tegelijk brengen ze kennis mee over domeinen waar wij niet in thuis zijn.  

Tot slot werken we ook samen met overheidsdiensten om malafide websites en webshops zo snel mogelijk offline te halen

Bekijk ook