Services voor registrars

DNS Belgium ontwikkelde een registratiesysteem voor het registreren en beheren van .be-, .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen. Registrars die een contract met ons afsluiten, kunnen dit registratiesysteem met centrale database gebruiken.

Je kan het registratiesysteem op twee manieren bereiken: via een webinterface en via EPP. We hebben ook een testversie waarop je alle functies kan testen.

  Webinterface

  Onze webinterface geeft je toegang tot de databank van DNS Belgium om domeinnamen te registreren, te updaten of te verwijderen, om de gegevens van je eigen profiel te wijzigen enz. Elke registrar krijgt toegang tot de registrar webinterface: een account voor het productiesysteem en twee accounts voor het testsysteem. 

  EPP

  EPP is een internationale standaard voor domeinnaamregistraties. EPP maakt het mogelijk om je registratieplatform op een geautomatiseerde wijze te synchroniseren met ons registratiesysteem. Op die manier worden o.a. nieuwe domeinnaamregistraties op je website onmiddellijk doorgegeven aan ons, waarna het resultaat prompt terugkeert naar jou en je je eindklant meteen op de hoogte kan brengen van het resultaat. Binnen 30 minuten worden nieuw geregistreerde domeinnamen of wijzigingen aan bestaande domeinnamen verwerkt in de zonefile. Uiteraard vereist het gebruik wel enige kennis van het EPP protocol en SSL. Het bouwen van je eigen EPP-registratieplatform is uiteraard de taak van de registrar.

  Rol van de registrar

  De registrar is tussenpersoon tussen de registry (DNS Belgium) en de registrant of eindgebruiker. Je registreert domeinnamen voor je klanten op naam van je klanten en beheert deze domeinnamen nadien ook. Domeinnaamhouders kunnen enkel bij jou terecht voor volgende transacties met hun domeinnaam:

  • Registreren
  • Updaten van de gegevens die verbonden zijn met de domeinnaam, zoals naam, adres, e-mailadres, nameservers etc
  • Locken/unlocken van de domeinnaam
  • Transfereren naar een nieuwe registrar of een nieuwe domeinnaamhouder
  • Verwijderen (in quarantaine zetten)
  • Ongedaan maken van verwijdering (undo delete)
  • Reactiveren van een domeinnaam die je verwijderd hebt

  Volgende diensten zijn optioneel: