Je domeinnaam: intellectueel eigendom?

De wet zegt dat een domeinnaam geen intellectuele eigendomstitel is zoals een merk. En dat een domeinnaam ook niet noodzakelijk de identificatie is van de onderneming die de domeinnaam geregistreerd heeft. Bedrijf Jansen kan bijvoorbeeld de domeinnaam lekkerfruit.be registreren. 

Anders is het wanneer de domeinnaam een merknaam bevat. Dan kan de domeinnaam wel als een beschermd intellectueel eigendom beschouwd worden. Heb jij  een gedeponeerd merk, dan mogen anderen jouw merk niet als domeinnaam registreren. Doen ze dat wel, dan kan je proberen die domeinnaam te laten blokkeren of terug te winnen. Daarvoor bestaan verschillende geschillenprocedures.

Bescherm je domeinnaam door ook varianten te registreren

Heb je een goed klinkende domeinnaam gekozen? Wees slim en registreer ook varianten. Dat kan zijn:

Alternatieve spelling

Bijvoorbeeld thuiswinkel.be en tehuiswinkel.be, of wellness.be en welness.be, of loodgieterjansen.be en loodgieterjanssen.be

Alternatieve domeinextensies

Naast .be, .brussels, .vlaanderen kan je bijvoorbeeld ook .eu (voor Europa) kiezen, of een van de vele andere domeinextensies. Een fietsenwinkel kan naast zijn fietsenjan.be ook fietsenjan.bike registreren.  Er bestaan meer dan duizend mogelijkheden, van .app tot .tech en zelfs .xyz.

Wanneer je bij een domeinregistrar een zoekactie onderneemt om een bepaalde domeinnaam te registreren, dan zal die registrar meestal zelf verschillende alternatieve domeinextensies voorstellen.