Een website bouwen: zelf doen of uitbesteden?

Vroeger was een website bouwen duur, tijdrovend en weggelegd voor technisch onderbouwde webontwikkelaars. Vandaag is dat gelukkig anders. Je eigen website online krijgen kan tegenwoordig veel vlotter en goedkoper. Sterker nog, een eenvoudige website steek je met een handig zelfbouwpakket in no time zelf in elkaar.  

Een domeinnaam kiezen 

De eerste stap is een domeinnaam kiezen. Eens je die hebt is het een kwestie van hem te registreren en een hostingpartner te zoeken. Zij verzorgen de hosting van je domeinnaam, wat erop neerkomt dat ze ruimte op hun server aan je verhuren zodat je website online kan. Via een hostingpartner is het ook mogelijk om een gepersonaliseerd e-mailadres aan te maken.  

Opties om een website te maken 

Je website ontwikkelen is de volgende stap. Je kan dat zelf in handen nemen of uitbesteden: 

Je website zelf maken 

Kan je een aantal uren tijd vrij maken en is de website die je voor ogen hebt relatief eenvoudig? Wil je een eenvoudige blog waar je af en toe een tekstje en een foto op plaatst, dan is het bouwen van je eigen website een budgetvriendelijke optie. Veel hostingbedrijven bieden een basispakket aan waarmee je zelf aan de slag kan. Met klikken en verslepen stel je heel gemakkelijk een eenvoudige website samen uit de aangereikte bouwmodules.​  

Via een content management systeem ( CMS ) kan je uit een van de bestaande thema's de stijl en lay-out voor je website kiezen. Je voegt enkele contentpagina’s toe en installeert eventueel enkele modules voor bepaalde functies zoals het verzenden van een nieuwsbrief, en je site is klaar. 

Webontwikkeling uitbesteden 

Heb je specifieke wensen of heb je een website of een webshop nodig met meer functionaliteiten, dan heeft het maken van een website wat meer voeten in de aarde. In dat geval is het waarschijnlijk de beste keuze om het bouwen van je website uit te besteden aan een webontwikkelaar of webagentschap. Die richt voor jou een CMS in, aangepast aan je vereisten, of bouwt zelf een website volledig uit. 

Je hosting provider installeert dan, tegen betaling, een CMS op de serverruimte die je huurt en die instapklaar wordt gemaakt. 

Vaak gebruikte content management systemen zijn: 

  • WordPress: gehoste WordPress geeft totale vrijheid van handelen en ook de mogelijkheid om reclame op je website te plaatsen. 
  • Drupal en Joomla: deze CMS worden onder andere gebruikt door organisaties die met verschillende soorten gebruikers werken. 
  • Magento: start je webwinkel heel simpel op met dit kant-en-klare e-commercesysteem.