Nieuws

Het 5de leerjaar van het Sint-Paulus uit Hansbeke is de Meest Mediawijze Klas van Vlaanderen

14 maart 2024

De voorbije weken konden alle klassen uit het vijfde en zesde leerjaar meedingen naar de titel van meest mediawijze klas van Vlaanderen. Die eer ging uiteindelijk naar het vijfde leerjaar van de Sint-Paulus basisschool uit Hansbeke in Oost-Vlaanderen.

De klas werd verkozen als winnaar van De Schaal van M, een mediawijze wedstrijd georganiseerd door Mediawijs en Ketnet. Om te kunnen winnen moesten klassen met succes de vijf speldagen doorlopen én deelnemen aan de wedstrijdchallenge.

Het leven van een influencer

Het was de inzending voor die challenge die de jury overtuigde om voor de vijfde klas uit Hansbeke te kiezen. De leerlingen van de klas maakten een videoverslag over hun zoektocht over 'Het leven van een influencer' en winnen daarmee niet alleen de prestigieuze eretitel maar ook een bezoek aan de opnames van Hilly Skate.

‘De mediawijze zoektocht van de klas heeft heel wat teweeg gebracht op school en in het dorp.'

De klas mag zich een jaar lang  terecht de ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’ noemen. Het waren Ketnet-wrapper Sarah en het team van Mediawijs die hen het heuglijke nieuws in de klas kwamen vertellen.

'De mediawijze zoektocht van de klas heeft heel wat teweeg gebracht op school en in het dorp. De klas pakte het groots aan en heeft meer dan honderd mensen uit het dorp kunnen overtuigen om deel te nemen’, getuigt Juf Nathalie van de vijfde klas.

Kinderen bewust online

Kinderen hebben op steeds jongere leeftijd een gsm en zijn al vroeg actief op sociale media. Dat bleek recent nog uit de nieuwe Digimeter van imec. Het is belangrijk hen van meet af aan mee te trekken in het verhaal van mediawijsheid: online reclame en privacy, netiquette, betrouwbare informatie maar ook  cybersecurity en AI...

Wij vinden dat we kinderen niet vroeg genoeg kinderen kunnen aanleren wat veilig gedrag is. Precies daarom was DNS Belgium dit jaar opnieuw partner van De Schaal van M. Wij hebben het thema cybersecurity aangedragen en zaten mee in de jury. Uiteraard zijn we heel blij dat de scholen en leerlingen met dat thema aan de slag zijn gegaan. 

De Schaal van M is een leuke en laagdrempelige manier voor leerkrachten lager onderwijs om met mediawijze thema’s aan de slag te gaan in de klas. Bijna 1900 klassen en 39 000 leerlingen namen de voorbije weken deel aan deze zevende editie van de wedstrijd. 

Dat zoveel klassen en leerlingen deelnemen aan de wedstrijd, stemt ons alvast hoopvol over de digitale vaardigheden van de jongeren.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.