Nieuws

Wordt jouw klas de meest mediawijze klas van Vlaanderen?

25 januari 2023

Mediawijs en Ketnet dagen alle klassen uit het 5e en 6e leerjaar uit met de mediawijze wedstrijd De Schaal van M.

Hoe mediawijs is jouw klas?

De Schaal van M is een wedstrijd voor kinderen uit het 5e en 6e leerjaar. Ze kunnen klassikaal meespelen en meedingen naar de titel 'Meest mediawijze klas van Vlaanderen' en leuke, mediawijze prijzen winnen.

De wedstrijd start op 27 februari en eindigt op woensdag 8 maart 2023, maar voor wie er echt superveel zin in heeft is er nu al de extra wedstrijdchallenge.

Praktische informatie over je deelname vind je op www.deschaalvanm.be

Een mediawijze vijfsterrenklas

Een klas die een speldag succesvol doorloopt, verdient één ster in het logo van De Schaal van M. Alle deelnemende klassen kunnen dus makkelijk de eretitel 'mediawijze 5-sterrenklas' verdienen. Zij ontvangen na afloop een leuke sticker voor in de klas.

De klassen die 5 sterren verdienen én meedoen met de Wedstrijd Challenge maken kans op één van de 20 super(media)wijze prijzen, zoals een bezoek aan set van de Ketnetreeks ‘Meisjes’, een klasbezoek aan de VRT of aan Technopolis (geschonken door DNS Belgium), mediawijze workshops…

De moeite waard dus!

Leerdoelen en eindtermen

Los van de eretitel en de prijzen is het natuurlijk een leuke, speelse en actieven manier om je klas mediawijs te maken. Er komen heel wat doelen uit de Leerlijn Mediawijsheid en eindtermen aan bod in de Schaal van M. Nog een goede reden om aan de wedstrijd deel te nemen dus!

Wedstrijdchallenge: campagne en aftermovie veilige wachtwoorden

Wil je met je klas kans maken op één van de super(media)wijze prijzen? Dan is er goed nieuws! Je hoeft helemaal niet te wachten tot 27 februari. Je kan je nu al aan de slag met een van de drie extra challenges. En als we een kleine suggestie mogen doen, DNS Belgium heeft een challenge voor jouw klas...

De opdracht? Zet met je klas een campagne op poten over veilige wachtwoorden en maak een aftermovie.

Waarom veilige wachtwoorden?

DNS Belgium streeft ernaar het internet in België zo veilig mogelijk te maken en jong en oud bewust te maken van zijn veiligheid online. Een veilig wachtwoord speelt daarin een cruciale rol. Het is zoals het sleuteltje op je dagboek: onmisbaar!

Maar hoe weten je leerlingen zeker of hun wachtwoord veilig is? Misschien hebben ze het ooit met iemand gedeeld? En weten ze wat tweestapsverificatie of een wachtwoordkluis is? Je ziet, invalshoeken genoeg om je leerlingen op school campagne te laten voeren over veilige wachtwoorden.

Mocht je toch nog extra info nodig hebben kan je zeker terecht op deze website.

Bedenk een campagne

Met al die info en invalshoeken, bedenken je kinderen vast een originele campagne over veilige wachtwoorden.

Maak filmpjes tijdens de voorbereiding en uitvoering van je campagne.

Wat is een aftermovie en hoe maak je die?

Een aftermovie is een sfeervideo met de hoogtepunten van een evenement. In dit geval zal het een sfeervideo zijn over jullie campagne rond veilige wachtwoorden en hoe die tot stand kwam.

Met de leukste filmpjes van de campagne en de voorbereiding maken jullie dan een aftermovie van niet langer dan drie minuten. Dit heb je nodig

  1. Een camera of smartphone.
  2. Een programma om te monteren zoals iMovie of Capcut.
  3. Rechtenvrije muziek om onder je aftermovie te plaatsen.
  4. Enthousiaste leerlingen.

We weten zeker dat dat laatste alvast geen probleem zal zijn.

Deadline voor de inzendingen is woensdag 8 maart 2023 om 13u00.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.