Nieuws

Je eigen website: het blijft een must!

21 juni 2018

Steeds meer bedrijven communiceren met hun gebruikers via sociale media zoals Facebook, Instagram, Snapchat… Toch blijft het nog altijd noodzakelijk een eigen website uit te bouwen. Wij leggen u uit waarom en wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Uw eigen website: uw huis bouwt u toch ook niet op gehuurde grond?

Een eigen website op het internet, gekoppeld aan uw eigen domeinnaam, is een belangrijk virtueel goed. Het is uw eigendom, en u bent er baas. U bepaalt de spelregels, voert de nodige optimalisatie van de content uit zodat uw website goed gevonden kan worden door zoekmachines, enz.

Naast uw eigen webstek kan u uiteraard ook gebruik maken van de kracht van sociale media om met uw gebruikers te communiceren. Het aanmaken van een pagina op Facebook, Instagram en co is supersimpel, u kan uw klanten onderhouden met spelletjes en leuke acties. Maar het blijft geleende grond, en u bent afhankelijk van elke wijziging die het netwerk doorvoert. Content of foto's kunnen ongepast geacht worden, een algoritme bepaalt of uw posting gezien wordt door de gebruikers, enz.

Erg belangrijk is ook uw branding. Wat is het gemakkelijkst te vermelden in een advertentie, wat zal de gebruiker het gemakkelijkst onthouden: uw eigen, kort webadres www.mijnbedrijf.be of het lange adres www.facebook.com/mijnbedrijf? Ach, en die zin "Vind ons op Facebook", vergeet die maar - u zet toch ook uw telefoonnummer op uw visitekaartje, en niet "Zoek ons op in het telefoonboek"?

Een eigen website blijft dus belangrijk. Het is uw centrale punt waar uw corporate gegevens staan, uw contactgegevens, openingsuren. Hier verwijst u naar uw Facebookpagina, uw Instagram, uw Snapchat… en alle mogelijke andere sociale netwerken waarop u aanwezig bent. Hier plaatst u filmpjes en informatie die blijvend is, en waarover alleen u de baas bent.

En ook voor kleine bedrijven is het heel simpel om een website aan te maken. Wij overlopen even kort de verschillende mogelijkheden.

Wat hebt u nodig voor een eigen website?

 • Hosting : de ruimte op een server waarop uw bestanden geplaatst worden.
 • Een domeinnaam: het webadres dat gelinkt is aan uw hosting. Dat kan een domeinnaam zijn met een .be, .vlaanderen, .com of een van de vele nieuwe extensies zoals .guru, .news, .club, .xyz. Tikt de bezoeker deze domeinnaam in zijn browser in, dan zal hij naar uw website gevoerd worden.
 • Content: u maakt de bestanden aan, en uploadt ze naar uw hostingruimte. Dat kan via simpele invulformulieren zijn in een "content management systeem" of via File Transfer Protocol (FTP).

Welke verschillende mogelijkheden hebt u voor uw eigen website?

 • Zelfbouwpakket: vele hostingbedrijven bieden een zelfbouwpakket aan, zoals SiteBuilder. Met klikken en verslepen stelt u heel gemakkelijk een website samen uit de aangereikte bouwmodules.​
 • Content Management Systemen: u kiest uit een van de bestaande thema's de achtergrond en lay-out voor uw website, voegt add-on modules toe voor bepaalde functies zoals het verzenden van een nieuwsbrief, en uw site is klaar. Voortaan vult u via invulformulieren heel eenvoudig nieuwe content toe, die meteen gepubliceerd wordt.
 • Een van de meest gebruikte CMS voor eenvoudige websites is WordPress.com. U kunt hier een gratis website aanmaken en uw domeinnaam aan dit adres koppelen.
 • CMS-hosting: uw hosting provider installeert, tegen betaling, een CMS op de serverruimte die u huurt en die instapklaar voor u gemaakt wordt. Dit wordt gebruikt voor complexere websites, die meer rekenkracht nodig hebben, een of meerdere databases, enz. Vaak gebruikte CMS-hosting zijn:
 1. WordPress: gehoste WordPress geeft totale vrijheid van handelen en ook de mogelijkheid om reclame op uw website te plaatsen
 2. Drupal en Joomla: deze CMS worden onder andere gebruikt door organisaties die met verschillende soorten gebruikers werken.
 3. Magento: start uw webwinkel heel simpel op met dit kant-en-klare e-commerce systeem
 • Een website op maat: hebt u specifieke behoeften, doe dan een beroep op een webontwikkelaar of webagentschap. Die richt voor u een CMS in, aangepast aan uw vereisten, of bouwt zelf een website volledig uit.

Kortom: voor elk bedrijf, klein of groot, met simpele of complexe vereisten, met een beperkt of groot budget is een website de ideale manier om de aanwezigheid op het internet permanent te verankeren. Uw website moet uw vaste stek zijn, uw uitvalsbasis die leidt naar de meer sociale of experimentele vormen van communicatie met uw gebruikers!