Van 14 tot 18 juli 2025 nam Sophie Dings, onze duurzaamheidscoördinator, deel aan het High-Level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) van de Verenigde Naties in New York. Cifal Flanders en Voka nodigden ons uit als erkend SDG Ambassadeur.

Wij vertegenwoordigden er de digitale sector samen met 4 andere Vlaamse bedrijven die duurzaamheid diep verankerden in hun bedrijfsvoering: Fruit at Work, BelOrta, Smulders en Center Parcs.
Een kleine vzw met een grote visie
Met 39 medewerkers zijn we een kleine vzw. Toch dragen we ons duurzaamheidsbeleid met trots uit op, zeker wanneer we onze visie mogen delen op internationeel niveau, bij de Verenigde Naties.
Wat DNS Belgium uniek maakt, is dat we als kleine vzw in de IT-sector al jarenlang investeren in een ambitieus duurzaamheidsbeleid.
“Het is bijzonder waardevol om met stakeholders uit alle hoeken van de wereld te spreken en meteen een common ground te vinden. De SDG’s vormen een universeel kader dat samenwerking versnelt.”
![]()

Tijdens het forum lichtten we 3 van onze 4 speerpunten toe:
- Internetveiligheid via sensibiliseringscampagnes naar jongeren en 65+ers.
- Online criminaliteit en illegale content bestrijden met tools zoals onze open source crawler, onze predict phishing tool, de identiteitscheck bij twijfelachtige .be-domeinnaamregistraties.
- Digitale inclusie bevorderen via informatiecampagnes, workshops aan 65+ers en onze zusterorganisatie Digital for Youth die oude bedrijfslaptops opknapt.
Digitale inclusie als mensenrechtenkwestie
Het centrale thema van de VN-top – “Advancing sustainable, inclusive, science- and evidence-based solutions for the 2030 Agenda” – sluit nauw aan bij onze missie: bijdragen aan een digitale samenleving die niemand achterlaat.
“Digitale inclusie is geen luxe, het is een mensenrechtenkwestie. Als je digitaal uitgesloten bent, ben je kwetsbaar. Dat besef leeft ook op het hoogste niveau van de VN.”
![]()

Sophie sprak in New York onder meer met vertegenwoordigers van de UN Global Compact, die bedrijven wereldwijd verenigen rond mensenrechten, arbeidsrechten, milieu en anti-corruptie. Samen onderzoeken we hoe we in België kunnen samenwerken rond digitale inclusie binnen het lokale netwerk dat ze gaan opstarten.
Internationale inspiratie, lokale impact
De deelname aan de VN-top bracht niet alleen internationale erkenning, maar ook nieuwe inzichten en inspiratie:
- Digitale inclusie werd herhaaldelijk genoemd, zelfs door VN-vice-secretaris-generaal Amina Mohammed.
- Culturele verschillen in zakendoen tussen Europa en de VS werden scherp zichtbaar.
- Politieke context beïnvloedt duurzaamheidscommunicatie, maar niet noodzakelijk de acties zelf.
“In de VS verdwijnen termen als ESG en DEI uit het discours, maar dat betekent niet dat alle bedrijven stoppen met duurzaam werken. De échte believers blijven doorgaan, ook zonder communicatie,” vertelt Sophie.

De kracht van de privésector
Hoewel overheden soms vertragen, kan de privésector een tegengewicht bieden. "Beleid en diplomatie vragen tijd. Bedrijven zijn wendbaarder en kunnen sneller schakelen. Dat geeft vrijheid én verantwoordelijkheid,” aldus Sophie.
DNS Belgium wil die rol blijven opnemen, ook richting 2030. We blijven inzetten op partnerschappen, zoals met Digital for Youth, en willen onze keten nog sterker betrekken via het .be sustainable-project.
“We mogen trots zijn. Nog nooit was er zo’n grote Belgische bedrijfsdelegatie op dit forum. Als kleine vzw tonen we dat je ook zonder groot budget en met weinig mensen een verschil kan maken – lokaal én wereldwijd.”
![]()
Met deze internationale aanwezigheid onderstreept DNS Belgium haar rol als thought leader in duurzame digitalisering.
Persbericht Voka Vlaams-Brabant