De samenleving blijft aan een hoog tempo verder digitaliseren. Die toenemende digitalisering brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Als eindgebruikers moeten we bijvoorbeeld stilstaan bij de online veiligheid van onszelf en andere, en bij de ecologische impact van ons gebruik van digitale tools en het internet.
Organisaties die de digitale samenleving mogelijk maken — zoals registries, registrars , internetprovidors… hebben zo mogelijk een nog grotere impact. DNS Belgium neemt al jaren heel wat initiatieven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en haar milieu-impact zo klein mogelijk te houden.

We vroegen ons ook af hoe het zit met de duurzaamheidsinspanningen van de .be-registrars.
Hoe duurzaam zijn .be-registrars?
In totaal onderzochten we 226 .be-registrars op basis van publiek beschikbare informatie over hun duurzaamheidsbeleid of -initiatieven. De resultaten tonen inspirerende voorbeelden maar ook heel wat ruimte voor verbetering.
- 80 procent van de .be-registrars vermeldt geen duurzaamheidsinspanningen op hun website. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niets doen op het vlak van duurzaamheid. Het is goed mogelijk dat ze goede inspanningen leveren, maar er (nog) niet mee naar buiten komen. Niet alle bedrijven beseffen welke zaken ze al doen rond duurzaamheid en communiceren er dan ook niet over.
- 7 procent maakt een enige vermelding van laagdrempelige of ad hoc initiatieven (zoals groene energie of sponsoring van goede doelen).
- 13 procent communiceert actief over ESG-initiatieven (Environmental, Social, Governance) of heeft een duidelijke strategie online staan.
- De meeste inspanningen betreffen Environment (leefomgeving) en minder Social of Governance (goed bestuur).
Deze cijfers tonen aan dat er nog groeimarge is. Tegelijkertijd zijn er ook mooie voorbeelden van registrars, groot én klein, die duurzaamheid uitdragen.
Inspirerende voorbeelden uit de sector

Hoewel grote spelers zoals Telenet en Combell uitgebreide ESG-strategieën hebben, zijn het niet alleen de marktleiders die het verschil maken. Ook andere registrars zetten zich in voor een duurzamere digitale wereld.
- Van Roey Automation (BE) werkt – net zoals DNS Belgium – met het VCDO-traject en zet onder meer in op een klimaatneutraal kantoor met verregaande hernieuwbare energieopwekking. Ze nemen talloze acties rond welzijn van medewerkers en ondersteunen maatschappelijke initiatieven. Voor hun inspanningen werden ze benoemd tot SDG Pioneer.
- Kinamo NV (BE) koppelt zijn ESG-visie aan de SDG’s van de Verenigde Naties en investeert in energievriendelijke hosting en educatieve projecten.
- Lexsynergy Limited (UK) plant een boom per geregistreerde domeinnaam en werkt samen met duurzame projecten in Malawi.
Deze voorbeelden tonen aan dat elke organisatie werk kan maken van meer duurzaamheid en dat het louter een kwestie van visie en engagement is.

Wat kan jij doen als registrar?
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet langer een nice-to-have, maar gewoon een heel slimme keuze. Klanten, partners, medewerkers en overheden verwachten transparantie en actie. Organisaties die vandaag investeren in duurzaamheid, bouwen aan hun eigen toekomstbestendigheid en aan een betere toekomst.
Er zijn tal van eenvoudige stappen waarmee elke organisatie vandaag al kan starten.
Doe mee met .be sustainable
Wil je als registrar met jouw duurzaamheidsinspanningen collega’s inspireren?
Neem een kijkje op .be Sustainable en neem contact op met ons om het duurzaamheidsverhaal van jouw organisatie te delen.
Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.