Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke naam die u voor uzelf, uw bedrijf of organisatie vastlegt. Ze geeft u een identiteit op het internet, een gemakkelijke manier om door anderen gevonden te worden. Een domeinnaam bestaat uit minimaal twee delen, gescheiden door een punt.

 • Het eerste deel is de naam (bvb. bijmijthuis)
  In principe is alles mogelijk, zolang de naam bestaat uit een combinatie van twee of meer tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, eventueel aangevuld met cijfers 0 tot en met 9 of een streepje - (maar niet a_ _ b.be bvb) 
 • Het tweede deel is de extensie (het deel achter het laatste puntje)
  Er zijn allerlei soorten extensies: .be, .vlaanderen, .brussels, .com , .eu . Hiermee geeft u aan uit welk land de domeinnaam komt (.be voor Belgie), of waarvoor u de domeinnaam wilt gebruiken. Dit deel kan u niet vrij kiezen, u moet uw keuze maken uit extensies die door het beherend orgaan ICANN zijn toegestaan.

Het deel achter het laatste puntje (.be bvb) wordt ook wel Top Level Domain (TLD) genoemd. De meeste TLD-beheerders stellen tegenwoordig geen eisen aan het type organisatie dat een domein registreert.

 

Wie mag een domeinnaam vastleggen en gebruiken?

Iedereen. Zowel particuliere personen als bedrijven mogen een domeinnaam registreren.

Elke domeinnaam is uniek en kan maar één keer vastgelegd worden. Is de naam van uw keuze al bezet, dan moet u iets anders zoeken (tenzij u een wettelijk recht hebt op die naam). Voor uw aanwezigheid op het internet (nu of in de toekomst) is de keuze van een unieke en originele domeinnaam dus zeer belangrijk.
 

Wat doet een domeinnaam?

Een domeinnaam is de handigste manier om ervoor te zorgen dat uw website gemakkelijk gevonden kan worden. Door andere surfers (omdat ze de naam onthouden), maar ook door hun computers. Elke domeinnaam kan u immers koppelen aan een IP-adres, bijvoorbeeld 195.22.138.102 
 
Dankzij dit nummer kunnen computers elkaar vinden en met elkaar communiceren. Met andere woorden: uw website kan door anderen bekeken worden. Omdat domeinnamen veel eenvoudiger te onthouden zijn dan IP-adressen, worden IP-adressen door de meeste mensen niet direct gebruikt.
 
Een domeinnaam heeft een meervoudig gebruik, o.m. 
 • als locatie van een website (www.bijmijthuis.be)
 • als deel van een e-mailadres (info@bijmijthuis.be)

 

Tips voor de ideale domeinnaam

Wanneer u eigen website start of een gepersonaliseerd e-mailadres wilt, hebt u een domeinnaam nodig. Kiezen voor de naam van uw bedrijf is evident, maar het loont de moeite over een origineel alternatief na te denken. Idealiter sluit uw domeinnaam aan bij wie u bent, wat u doet of wat u online aanbiedt. Enkele concrete tips:

 1. Denk na over uw digitale strategie: hoe wilt u zich online profileren? Onder welke naam? Welk imago wilt u neerzetten? Welk publiek wilt u aanspreken? Overweeg hierbij:
  • Een of meerdere domeinnamen
   • Meerdere domeinnamen die u afzonderlijk onderhoudt, bv. als u verschillende producten of diensten aanbiedt of als u in verschillende landen actief bent
   • Meerdere domeinnamen die u laat doorlinken naar één hoofddomein
   • 1 domeinnaam waaronder u al uw producten of activiteiten groepeert en waar u al uw bezoekers naartoe leidt
  • Branding of keywords
   • Uw merk als domeinnaam; in dat geval besteedt u best wat budget om uw merk bekend te maken bij uw doelgroep
   • Een descriptieve domeinnaam die iets vertelt over uw zaak, uw dienst of over uzelf. De naam van uw website hoeft dus niet persé samen te vallen met uw bedrijfsnaam. Hou rekening met specifieke keywords bij een beschrijvende domeinnaam.
 2. Wees to the point, kies liefst een korte en krachtige domeinnaam. Probeer eens een  afkorting of de initialen van uw bedrijfsnaam.
 3. Zorg ervoor dat uw domeinnaam makkelijk te onthouden is. Hou het simpel. Een domeinnaam moet eenvoudig te schrijven zijn en makkelijk om uit te spreken of te spellen. Vermijd moeilijke constructies met koppeltekens, cijfers en letter als q, x, z.
 4. Kies een onderscheidende domeinnaam die genoeg verschilt van uw concurrentie.
 5. Durf een passende extensie te kiezen, want deze kan uw domeinnaam ook verduidelijken en verrijken. Een extensie als .restaurant, .club maakt meteen duidelijk waarover het gaat. Ook steeds meer regio’s en steden hebben een eigen extensie. Naast .paris en .berlin hebt u ook onze eigen .brussels en .vlaanderen.

 

ICANN

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, een vzw die wereldwijd verantwoordelijk is voor het beheer van domeinnamen.

TLD

Top Level Domain, verwijst naar het hoogste niveau van een domeinnaam. In www.dnsbelgium.be is .be de TLD of domeinextensie. Er bestaan twee soorten domeinextensies: landextensies en generieke extensies.

Domeinnaam

een uniek adres voor een website. Een domeinnaam staat eigenlijk voor een IP-adres (reeks cijfers). Omdat cijferreeksen moeilijk te onthouden zijn, worden ze omgezet in domeinnamen . Een domeinnaam bestaat uit minstens twee gedeeltes, gescheiden door een punt.

Vragen?

Raadpleeg zeker onze FAQ pagina's!

Totaal aantal registraties