Domeinnaam registreren

Iedereen kan een domeinnaam registreren, zowel bedrijven als organisaties als particulieren. U hoeft geen inwoner van België te zijn of als bedrijf niet in België gevestigd te zijn. Door een domeinnaam te registreren bekomt u een jaarlijks gebruiksrecht op die domeinnaam. Een domeinnaam kan u dus niet kopen of als uw eigendom beschouwen.

Een domeinnaam kunt u enkel aanvragen via één van onze registrars. Dat zijn firma's die met DNS Belgium een contract ondertekend hebben, waardoor ze gemachtigd zijn om domeinnamen te registreren. U vindt een lijst van deze registrars op deze website. Als u een domeinnaam met een andere extensie dan .be, .vlaanderen of .brussels wil registreren, verwijzen we graag naar het overzicht van de instanties die voor de andere topleveldomeinen verantwoordelijk zijn. 


Hoe vraagt u een domeinnaam aan?

1. Kies een naam
Een domeinnaam moet uniek zijn. Om te zien of een bepaalde naam nog beschikbaar is, kan u deze invullen in het veld voorzien in de rechterbalk op elke pagina van onze site. Domeinnamen moeten aan een aantal technische vereisten voldoen.

2. Kies een registrar
Zodra u een domeinnaam gekozen heeft, contacteert u een registrar. De lijst van deze registrars vindt u op onze site.
 
3. Lees de voorwaarden
De registratie van een .be-domeinnaam houdt in dat u zich uitdrukkelijk akkoord verklaart met de algemene voorwaarden voor eindgebruikers. De registrar die u gekozen heeft, dient u deze voorwaarden bij de registratie van uw domein voor te leggen, ofwel voor een formele ondertekening, ofwel voor een expliciete aanvaarding bij de (online)registratie. Als uw registrar u deze voorwaarden niet zou voorleggen, kan u ze hier raadplegen voor .be en hier voor .vlaanderen en .brussels.
 
4. Bezorg de nodige gegevens aan de registrar
De volgende gegevens zal u aan de registrar moeten bezorgen:

  • eventuele bedrijfsnaam
  • naam contactpersoon
  • telefoonnummer contactpersoon
  • adres contactpersoon
  • geldig e-mailadres contactpersoon

Een geldig e-mailadres is uiterst belangrijk, omdat dit ons enig direct communicatiemiddel met u is. Het wordt onder andere gebruikt om u, de domeinnaamhouder, de transfercode door te sturen. Een domeinnaam zonder werkend e-mailadres kan door DNS Belgium ingetrokken worden. Tips om het juiste e-mailadres te kiezen om uw domeinnaam te registreren.

Opgelet: het is belangrijk op voorhand te weten wie domeinnaamhouder wordt, privépersoon of bedrijf. Meer info vindt u hier.
 
5. Invullen formulier
De registrar vult een elektronisch formulier in of u vult het zelf in als de registratie online gebeurt. Controleer zeker of de gegevens correct zijn! Het is belangrijk dat uw gegevens hier ingevuld worden en niet die van de registrar of een tussenpersoon (bv webdesigner).
 
6. Registreren domeinnaam
De registratie gebeurt volledig automatisch, het formulier wordt ons door uw registrar bezorgd. De domeinnaam wordt automatisch geregistreerd voor de periode van één jaar. De registrar ontvangt hiervan een bevestiging. Zodra de domeinnaam geregistreerd is, wordt het overeenkomstige bedrag automatisch van de rekening van de registrar afgetrokken. Een schrijffout in de domeinnaam kan niet gewijzigd worden. De registrar is dan genoodzaakt de correcte naam ook te registreren en twee keer te betalen.
 
7. Activering
Nieuw geregistreerde domeinnamen worden meteen geactiveerd.
 
8. WHOIS
Indien uw domeinnaam op naam van een bedrijf staat wordt deze bij registratie onmiddellijk opgenomen in de WHOIS-database. Zo kan iedereen uw gegevens raadplegen, dit met de bedoeling dat iedereen het recht heeft te weten wie houder is van een domeinnaam en/of website. Uiteraard staan op deze WHOIS-database beperkingen om misbruiken tegen te gaan. Iedereen die een domeinnaam opvraagt, onderwerpt zich aan de WHOIS-disclaimer. Dit komt erop neer dat opzoekingen niet mogen gebeuren voor commerciële doeleinden.

Indien u de domeinnaam als privépersoon registreert zijn uw gegevens niet zichtbaar in de WHOIS-database. Ook persoonsgegevens van een werknemer van een bedrijf zijn niet zichtbaar. 
 
9. Tarieven
Informatie over de tarieven vindt u hier.

transfercode

De code die u nodig heeft om uw domeinnaam te verhuizen naar een andere registrar of om hem over te dragen naar een andere domeinnaamhouder. Deze code bestaat uit 5 groepjes van 3 cijfers.  

WHOIS

Zoekopdracht waarbij u informatie krijgt over de domeinnaamhouder, de registrar, de nameserver en de status van de domeinnaam.

registrar

Partij die domeinnamen registreert voor bedrijven, instellingen of personen. Naast het ‘verkopen’ van webadressen, kunt u bij een registrar vaak ook terecht voor andere services zoals hosting, webdesign enz. 

Domeinnaam

een uniek adres voor een website. Een domeinnaam staat eigenlijk voor een IP-adres (reeks cijfers). Omdat cijferreeksen moeilijk te onthouden zijn, worden ze omgezet in domeinnamen . Een domeinnaam bestaat uit minstens twee gedeeltes, gescheiden door een punt.

DNS

Domain Name System (Domein Naam Systeem) of Domain name server. Het wereldwijde DNS is het protocol dat op het internet gebruikt wordt om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen en omgekeerd.

Vragen?

Raadpleeg zeker onze FAQ pagina's!

Totaal aantal registraties